Για τη συνάντηση που δεν έγινε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για τις μετεκλογικές συνεργασίες αλλά και για τον πρωθυπουργό που θα προτείνει, εφόσον δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές, μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο Ν. Ανδρουλάκης επέμεινε στη γραμμή «όχι Μητσοτάκης ή Τσίπρας για πρωθυπουργός», αλλά εμφανίστηκε θετικός στο να επιλεγεί πολιτικό πρόσωπο.
Ανδρουλάκης: Πολιτικό πρόσωπο ο πρωθυπουργός
«Η άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί να μην είναι πολιτικό πρόσωπο, όπως αυτά που διαβάζω και διαχέει κυρίως το Μέγαρο Μαξίμου για να ενοχοποιήσει και να φτιάξει σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Απαντώ σε αυτά τα σενάρια με έναν τρόπο: Πολιτικά πρόσωπα τα οποία θα μπορούν να εκφράσουν το φιλόδοξο αυτό προγραμματικό σχέδιο» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η επιλογή των πολιτικών προσώπων θα εξαρτηθεί από τη δύναμη των κομμάτων.
«Γι’ αυτό ζητώ ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ που θα μπορεί να δώσει στα πρόσωπα των υπουργείων, γιατί δεν είναι μόνον ο πρωθυπουργός, είναι και τα κρίσιμα υπουργεία, να έχουν υψηλή επάρκεια, υψηλή αξιοπιστία, να είναι φορείς της διαφάνειας», ανέφερε.
Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι εάν δεν έχει ισχυρό ποσοστό το ΠΑΣΟΚ, δεν θα μπει σε συγκυβέρνηση.
«Αν δεν έχουμε ισχυρό διψήφιο ποσοστό, ο ελληνικός λαός δεν θα μας έχει δώσει την εντολή την οποία ζητώ για να πάμε σε αυτό το στάδιο. Ο λαός αποφασίζει. Δεν μπορεί να σου λέει ο λαός ότι δεν σε θέλει στην κυβέρνηση και εσύ να προσπαθείς να μπεις με το στανιό. Όπως, επίσης, όταν ο λαός ρίχνει πολύ σε ποσοστά το σημερινό κόμμα εξουσίας ή το προηγούμενο, δεν μπορεί να μην παίρνουν το μήνυμα τα πρόσωπα που διοίκησαν τη χώρα», τόνισε.
Ανδρουλάκης: Δεν είχα θεσμική πρόσκληση από τον Μητσοτάκη
Ως προς τη συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη, που έχει προκαλέσει αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στους «Πρωταγωνιστές», ο οποίος ανέφερε ότι απέρριψε δύο φορές την πρόσκλησή του να συναντηθούν, ο Ν. Ανδρουλάκης ανέφερε στην εκπομπή «Επίλογος» της ΕΡΤ με τον Απόστολο Μαγγηριάδη:
«Αυτά δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός είναι σε μεγάλο αδιέξοδο. Γιατί όταν σε αυτό το επίπεδο μιλάς με αυτά τα ανώριμα επιχειρήματα, δείχνει
Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξήγησε στη συνέχεια τι έγινε με την πρόσκληση Μητσοτάκη:
«Με συναντά ενώπιον δεκάδων δημοσιογράφων και μου λέει “να τα πούμε οι δυο μας κάποια στιγμή” και του απαντώ ότι “θα οργανώσουμε μία συνάντηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να υπάρχει μια συνάντηση γνωριμίας”. Επειδή υπήρχε μια κλιμάκωση της πανδημίας το επόμενο διάστημα, αυτές οι συναντήσεις με όλους, όχι μόνο με αυτόν, δεν έγιναν. Εγώ δεν είχα καμία θεσμική πρόσκληση. (…) Η δεύτερη φορά που έχω μιλήσει με τον κύριο Μητσοτάκη είναι στο Προεδρικό Μέγαρο. Δεν έχω καμία άλλη συνάντηση. Όπου εγώ γνωρίζω εκ των προτέρων τι έχει συμβεί με το Predator, δεν το έχω δημοσιοποιήσει, διότι σέβομαι την Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Ο κ. Ανδρουλάκης παραδέχθηκε ότι γνώριζε την απόπειρα μόλυνσης του κινητού του από το Predator αλλά δεν το αποκάλυψε για δύο ημέρες (24/7/2022 έγινε η δεξίωση στο Προεδρικό για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, στις 26/7 κατέθεσε τη μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου).
«Στο περιθώριο της παρουσίας μας εκεί, έρχεται ο πρωθυπουργός και μου λέει: “Γιατί δεν στηρίζετε την αλλαγή στην ανεξάρτητη αρχή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα; Αφού χρειάζονται 3/5, πρέπει να βοηθήσετε και εσείς να υπάρξει αυτή η αλλαγή”. Του απάντησα: “Βιάζεστε πάρα πολύ. Αν βιάζεστε τόσο, συνεννοηθείτε με τον κ. Βελόπουλο ή τον κ. Τσίπρα”. Το είπα αυτό γιατί γνώριζα πολύ καλά το σκάνδαλο του Predator και μου έκανε μεγάλη εντύπωση γιατί ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να αλλάξει τον κ. Μενουδάκο, λέγοντας συγχρόνως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα συγχωνεύσει και τις αρχές», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.
«Θέλω να πω στον ελληνικό λαό σχετικά με τη χθεσινή προσέγγιση του πρωθυπουργού ότι ήθελε να συναντηθούμε: Υπάρχουν θεσμικοί τρόποι. Και το κόμμα μας, τόσο με τη δική μου ηγεσία όσο και παλαιότερα, είναι κόμμα ευθύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για σενάρια αποστασίας βουλευτών, ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε με έμφαση:
«Αν ο κ. Μητσοτάκης πέρα από τη μίμηση στις πρακτικές του πατέρα του -με τις γνωστές υποκλοπές της εποχής- τον μιμηθεί και σε άλλα, που η Μεταπολίτευση οδήγησε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, να είναι σίγουρος ότι θα αποτύχει παταγωδώς. Παταγωδώς. Διότι η Ελλάδα είναι στο 2023 και όχι στο 1965».
iefimerida.gr