Η Αργεντινή ήταν πάντα μια χώρα μεταναστών. Τον 19ο αιώνα εκατομμύρια Ιταλοί και Ισπανοί ήρθαν να οργώσουν τα χωράφια της χώρας. Πιο πρόσφατα έφτασαν εκατοντάδες χιλιάδες Βολιβιανοί, Παραγουανοί και Βενεζουελάνοι.
Αλλά το τελευταίο κύμα είναι διαφορετικό, όπως σημειώνει σε άρθρο του ο Economist. Σύμφωνα με τη Florencia Carignano, την επικεφαλής της μεταναστευτικής αρχής της Αργεντινής, περίπου 22.000 Ρώσοι εισήλθαν στην Αργεντινή πέρυσι – και ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός ήταν έγκυοι, πολλές από τις οποίες βρίσκονταν κοντά στον τοκετό. Εστιατόρια στο Παλέρμο, μια αριστοκρατική περιοχή του Μπουένος Άιρες, εξέδωσαν μενού στα ρωσικά. Η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία της πόλης ξαφνικά σφύζει από ζωή. Γιατί οι γυναίκες ταξιδεύουν στην άλλη άκρη του κόσμου για να γεννήσουν;
Τα οφέλη γέννησης ενός παιδιού στην Αργεντινή
Οι επιτρεπτικοί μεταναστευτικοί νόμοι της Αργεντινής, που θεσπίστηκαν τον 19ο αιώνα για να ενθαρρύνουν την ευρωπαϊκή μετανάστευση, παραμένουν χαλαροί και σήμερα. Πολλοί ξένοι, συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων, μπορούν να εισέλθουν ως τουρίστες χωρίς βίζα και να παραμείνουν για 90 ημέρες. Η υγειονομική περίθαλψη είναι δωρεάν και, όπως και στην Αμερική, τα παιδιά που γεννιούνται σε αργεντίνικο έδαφος από αλλοδαπούς γονείς λαμβάνουν αυτόματα την υπηκοότητα. Η απόκτηση ενός παιδιού στην Αργεντινή μπορεί να μειώσει κατά το ήμισυ τον χρόνο που συνήθως χρειάζονται οι γονείς για να αποκτήσουν διαβατήριο, σε μόλις δύο χρόνια.
Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Το διαβατήριο της Αργεντινής επιτρέπει ταξίδια χωρίς βίζα σε περίπου 170 χώρες, 53 περισσότερες από ό,τι ένα ρωσικό διαβατήριο, σύμφωνα με τον δείκτη διαβατηρίων Henley. Πράγματι, φαίνεται εύλογο ότι η απόκτηση της αργεντίνικης υπηκοότητας για τα μωρά είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι έγκυοι Ρωσίδες έρχονται στη χώρα. Περισσότεροι από τους μισούς Ρώσους που εισήλθαν στην Αργεντινή πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων 6.400 γυναικών, έχουν ήδη φύγει. Η Carignano δήλωσε ότι περίπου 2.500 έχουν υποβάλει αίτηση για άδεια παραμονής.
Το φαινόμενο του ρωσικού «τουρισμού εγκυμοσύνης»
Το φαινόμενο του ρωσικού τουρισμού εγκυμοσύνης δεν είναι καινούργιο. Στα τέλη της δεκαετίας του 2010 εκατοντάδες εύπορες Ρωσίδες ταξίδεψαν στο Μαϊάμι, όπου υπήρχε ήδη μια μικρή ρωσική κοινότητα με το παρατσούκλι «Μικρή Μόσχα», για να γεννήσουν. Αλλά από το 2021 σχεδόν όλες οι Ρωσίδες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Αμερική πρέπει να υποβάλουν αίτηση για βίζα σε άλλες χώρες.
Αυτό έχει κάνει αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής πιο ελκυστικές. Μια μικρή ροή εγκύων Ρωσίδων φαίνεται να κατευθύνεται προς τη Βραζιλία, η οποία προσφέρει επίσης δικαίωμα στην ιθαγένεια από τη γέννηση. Αλλά το φαγητό, η αρχιτεκτονική και ο πολιτισμός της Αργεντινής μοιάζουν πιο «ευρωπαϊκά» για τους Ρώσους επισκέπτες. Μια μικρή βιομηχανία επιχειρήσεων έχει αναπτυχθεί προσφέροντας σε εγκύους Ρωσίδες ταξιδιωτικά πακέτα, που περιλαμβάνουν διαμονή, μεταφραστικές υπηρεσίες και ιατρικές επισκέψεις, έναντι χιλιάδων δολαρίων.
Η εισροή εγκύων Ρωσίδων έχει προκαλέσει ανησυχία στην Αργεντινή και στο εξωτερικό. Ο φόβος είναι ότι Ρώσοι εγκληματίες ή κατάσκοποι μπορεί να είναι σε θέση να αποκτήσουν διαβατήρια Αργεντινής παριστάνοντας τους συζύγους των εγκύων ή κάνοντας χρήση της βιομηχανίας που έχει αναπτυχθεί για την επίσπευση των αιτήσεων υπηκοότητας. Τον Ιανουάριο συνελήφθησαν στη Σλοβενία δύο φερόμενοι ως Ρώσοι κατάσκοποι με πλαστά διαβατήρια Αργεντινής.
Η κυβέρνηση της Αργεντινής υποστηρίζει ότι στις Ρωσίδες που ταξιδεύουν στη χώρα για να γεννήσουν δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η είσοδος ως τουρίστριες, αλλά θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για διαμονή – αν και αυτό δεν είναι σαφώς κατοχυρωμένο σημείο του νόμου. Τον Φεβρουάριο οι μεταναστευτικές αρχές συνέλαβαν έξι Ρωσίδες που πιστεύεται ότι εισήλθαν στη χώρα για να γεννήσουν εκεί και δεν μπόρεσαν να αποδείξουν ότι επισκέπτονταν για τουρισμό. Έκτοτε αφέθηκαν ελεύθερες. Η Δικαιοσύνη ερευνά επίσης αρκετές από τις υπηρεσίες που βοηθούν τις Ρωσίδες μητέρες. Στις 11 Φεβρουαρίου η Αργεντινή άρχισε να αναστέλλει τις άδειες παραμονής των Ρωσίδων που εισήλθαν στη χώρα για να γεννήσουν αλλά δεν παρέμειναν.
Προς το παρόν, η Αργεντινή μοιάζει προσκολλημένη στο χαλαρό μεταναστευτικό της καθεστώς. Αλλά οι Αρχές γνωρίζουν ότι οι κίνδυνοι είναι σοβαροί. Σε μια τηλεοπτική συνέντευξη, η Carignano δήλωσε: «Αυτό που διακυβεύεται είναι η ασφάλεια του διαβατηρίου μας».
iefimerida.gr