Θα μπορούσε να ονομαστεί και “υγρή βιοψία”. Μια πειραματική εξέταση αίματος μπορεί
να είναι σε θέση να ανιχνεύσει δώδεκα διαφορετικούς τύπους καρκίνου με υψηλό βαθμό ακρίβειας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εντοπιστούν, σύμφωνα με μια προκαταρκτική μελέτη.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, το τεστ ήταν εξαιρετικά ακριβές για την ανίχνευση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο — κάτι που πρέπει άλλωστε να επιτυγχάνει κάθε πιθανό τεστ
προσυμπτωματικού ελέγχου. Επίσης, είχε καλές επιδόσεις στην ανίχνευση ορισμένων καρκίνων που δείχνουν ελάχιστα στοιχεία της παρουσίας τους στο αίμα, καθιστώντας τους πιο δύσκολους στην ανίχνευση.
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δείγματα αίματος από περίπου 4.000 άτομα -μερικά
χωρίς καρκίνο και άλλα με νεοδιαγνωσμένους καρκίνους- για να δουν πόσο καλά το τεστ θα
μπορούσε να εντοπίσει σημάδια από δώδεκα τύπους όγκων.
Συνολικά, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, το τεστ είχε μια “περιοχή κάτω από την
καμπύλη” (AUC) 0,94 για την ανίχνευση του καρκίνου. Η AUC είναι ένα μέτρο ακρίβειας της
δοκιμής που κυμαίνεται από 0 έως 1: Όσο πιο κοντά είναι στο 1, τόσο το καλύτερο.
Όταν επρόκειτο για καρκίνο σε πρώιμο στάδιο, η AUC του τεστ κυμαινόταν μεταξύ 0,92 και
0,95 και σε καρκίνους της ουροδόχου κύστης, του μαστού, των νεφρών, του προστάτη και
της μήτρας, ήταν επίσης υψηλό (0,91).
Όμως, οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι εν λόγω εξέταση αίματος, όπως και άλλες υπό ανάπτυξη για ανίχνευση καρκίνου, δεν είναι ακόμη έτοιμη. “Δεν το δοκιμάσαμε ως εργαλείο εξέτασης”, τόνισε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Μπεν Χο Παρκ, διευθυντής του Κέντρου Καρκίνου Vanderbilt-Ingram στο Νάσβιλ. Βραχυπρόθεσμα, όπως είπε, η ακρίβεια της εξέτασης αίματος πρέπει να επικυρωθεί περαιτέρω. Και το μεγάλο μακροπρόθεσμο ερώτημα – για όλες αυτές τις εξετάσεις αίματος – είναι αν τελικά παρατείνουν τη ζωή των ανθρώπων.
“Αν ενεργήσετε βάσει αυτών των αποτελεσμάτων των εξετάσεων, αλλάζουν τα αποτελέσματα των ασθενών;” είπε ο Παρκ. “Αυτό χρειάζεται χρόνια έρευνας για να αποδειχθεί”.
Ο Δρ Μπεν Χο Παρκ παρουσίασε τα ευρήματα της εξέτασης αίματος σε συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα για τον Καρκίνο στο Ορλάντο της Φλόριντα.
Η μελέτη είναι μια από τις πιο πρόσφατες αναφορικά με την ανάπτυξη αιματολογικών εξετάσεων που μπορούν να χρησιμεύσουν ως εξετάσεις για πολλαπλούς καρκίνους. Πλέον αρκετές εταιρείες εργάζονται σε τέτοιου είδους τεστ έγκαιρης ανίχνευσης πολλαπλών καρκινικών κυττάρων.
Ουσιαστικά, όλα βασίζονται στο γεγονός ότι οι όγκοι αφήνουν κομμάτια γενετικού υλικού στο αίμα και ότι το DNA τους φαίνεται διαφορετικό από το DNA των φυσιολογικών κυττάρων. Εάν ένα τεστ μπορεί να ανιχνεύσει αυτά τα καρκινικά σήματα, αυτό θα μπορούσε να προσφέρει έναν απλό, μη επεμβατικό τρόπο ελέγχου για διάφορους τύπους καρκίνου ταυτόχρονα – συμπεριλαμβανομένων πολλών για τους οποίους δεν υπάρχει μέθοδος προσυμπτωματικού ελέγχου.
Οι υπό εξέλιξη εξετάσεις αίματος μπορούν επίσης να προβλέψουν πού στο σώμα εντοπίζεται η πιθανή απειλή, έτσι οι γιατροί να μπορούν να αποφασίσουν ποιες εξετάσεις παρακολούθησης – όπως απεικόνιση ή βιοψίες – θα πρέπει να ακολουθήσουν.
thetoc