Γράφει ο φιλόλογος Ευθύμιος Αθ. Κουφογιάννης
Στις 13 Μαρτίου 2023 «έφυγε» από τη ζωή ο μεγαλοκαλυβιώτης Χρήστος Παπαπολύκαρπος με την πολυποίκιλη δράση του. Λαογράφος ερευνητής, πρόεδρος και μέλος αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων, δημοτικός σύμβουλος και πλήθος άλλων ρόλων συνθέτουν το πολυσχιδές έργο του. Το παρόν σημείωμα αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του με την ευκαιρία της συμπλήρωσης σαράντα ημερών από την απώλειά του.
Ο Χρήστος Γ. Παπαπολύκαρπος γεννήθηκε το 1941 στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων. Γιος πολυμελούς οικογένειας, ορφάνεψε από μικρός αφού το 1948 έχασε τον πατέρα του στον εμφύλιο πόλεμο όπου πολέμησε ως έφεδρος στρατιώτης του «Εθνικού Στρατού». Ιδιαίτερα φιλομαθής, το 1959 αποφοίτησε από το 8τάξιο Γυμνάσιο Αρρένων Τρικάλων ενώ σπούδασε και έλαβε το 1964 το πτυχίο της Δημόσιας Σχολής Εργοδηγών Ιωαννίνων, τριετούς φοιτήσεως, το 1968 το πτυχίο της Ενσυρμάτου Τηλεπικοινωνίας και το 1975 το Πτυχίο της Ανωτέρας Τηλεπικοινωνιακής Σχολής.
Στον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος εισήχθη μετά από εισαγωγικές εξετάσεις του 1966 και υπηρέτησε επί μια 30ετία, από τις 13 Φεβρουαρίου 1967 μέχρι 21 Απριλίου 1997, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λαμία και Τρίκαλα, ως ανώτερο και ανώτατο στέλεχος και προϊστάμενος Υποτομέα Κέντρων και Τομέα Τεχνικών Υπηρεσιών του Συγκροτήματος Τρικάλων και επίσης αναπληρωτής διευθυντής του Τεχνικού Τμήματος Τρικάλων. Επίσης, ανέπτυξε πλούσια συνδικαλιστική δράση στην υπηρεσία του.
Έντονη ήταν και η ενασχόλησή του με τα κοινά. Υπήρξε πρόεδρος του Αθλητικού Ομίλου Μεγάλων Καλυβίων 1973 μέχρι 1976. Τα έτη 1984-1985, 1987-1989 και από το 1991 μέχρι το τέλος του 2013 ήταν Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού και Λαογραφικού Ομίλου Μεγάλων Καλυβίων (ΕΛΟΚ). Από τον Μάιο του 1995 μέχρι και το 2002 ήταν Γραμματέας της Επιτροπής Αγώνα για τη διεκδίκηση της καλλιεργήσιμης έκτασης της πρώην ΕΛΒΙΚ (κι αργότερα Φάρμα Θεσσαλίας, θυγατρική της CRETA FARM) στη θέση «Ζευγαρολίβαδο» και υπέρ του δήμου των Μεγάλων Καλυβίων.
Υπήρξε υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος Τρικάλων στις νομαρχιακές εκλογές του 1994 και υποψήφιος δήμαρχος του δήμου Μεγάλων Καλυβίων στις δημοτικές εκλογές του 1998. Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος του δήμου Μεγάλων Καλυβίων από το 1999 μέχρι και το 2006 και πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Μεγάλων Καλυβίων από το 2006 μέχρι και το 2010. Τελευταία συνεισφορά του στα κοινά ήταν από τη θέση του προέδρου της 5μελούς επιτροπής του ΚΑΠΗ Μεγάλων Καλυβίων από το 2019.
Επίσης, υπήρξε αξιωματούχος του Διεθνούς Ρόταρυ, επί έξι χρόνια Πρόεδρος του Ρ.Ο. Τρικάλων και πέντε χρόνια Βοηθός Διοικητής της Πολυεθνικής 2480 Ροταριανής Περιφέρειας Βορείου Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σκοπίων και Γιουγκοσλαβίας, καθώς και βοηθός Διοικητής της 2484 Ροταριανής Περιφέρειας Βορείου Ελλάδας, με αξιόλογη δράση.
Ακόμη, διετέλεσε αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας και μόνιμο μέλος και Α’ Αντιπρόεδρος του Αμφικτιονικού Συμβουλίου των Καραγκούνηδων, με έδρα τον Παλαμά. Συμμετείχε από τη θέση αυτή στη διοργάνωση οχτώ εθνολογικών συνεδρίων των Καραγκούνηδων και ισάριθμων μουσικοχορευτικών καραγκούνικων ανταμωμάτων.
Υπήρξε υπεύθυνος της εφημερίδας του ΕΛΟΚ με την επωνυμία «ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΛΥΒΙΑ» από το 1987- 1989 και 1991-1998 και συντονιστής του εντύπου – εφημερίδας του Δήμου Μεγάλων Καλυβίων «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ» (2006-2010) ενώ δημοσίευσε πλήθος άρθρων και εισηγήσεων στον τοπικό τύπο και στα πρακτικά συνεδρίων με κοινωνικό, πολιτιστικό και λαογραφικό περιεχόμενο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι συγκέντρωσε πλούσιο φωτογραφικό αρχείο που αποτυπώνει τον τρόπο ζωής και την κουλτούρα των μεγαλοκαλυβιωτών, που χρονολογείται από τις αρχές του 20ου αιώνα. Το ζητούμενο στο εξής είναι η κατάλληλη αξιοποίησή του.
Τέλος, ήταν νυμφευμένος με τη μεγαλοκαλυβιώτισσα Χρύσα Πούλιου με την οποία απέκτησε δύο κόρες, τη Βασιλική και τη Γεωργία ενώ ευτύχησε να δει και τρία εγγόνια.
Αιωνία σου η μνήμη Χρήστο. Η ιστορία ήδη κατέγραψε το προσωπικό σου αποτύπωμα στο διάβα του χρόνου.