Ηλίας Καραγεώργος: Πρόχειρα ΝΑΙ – έξυπνα ΟΧΙ

Κάνοντας μια αποτίμηση της καταστροφικής πλημμύρας χωρίς καμία διάθεση στείρας αντιπολίτευσης  έχω να επισημάνω τα εξής η δημοτική αρχή αρκέστηκε στη διαπίστωση και όχι στη πρόληψη.

Κανένα σχέδιο,  κανένα πρωτόκολλο,  κάνεις και  πουθενά δεν έδειξε προνοητικότητα,  μολονότι από επίσημα χείλη υπήρχε πληροφόρηση για το μέγεθος της επερχόμενης κακοκαιρίας.

Αντίθετα,

  1. Δεν εφαρμόστηκαν οργανωμένα σχέδια συγκέντρωσης πληθυσμού σε ασφαλή σημεία, δεν έγινε ο εντοπισμός εκ των προτέρων ποια είναι αυτά τα σημεία σε κάθε οικισμό, πώς μπορεί να  προσεγγιστούν.
  2. Δεν εφαρμόστηκαν οργανωμένα σχέδια εκκένωσης οικισμών.
  3. Δεν εφαρμόστηκαν οργανωμένα σχέδια αντιμετώπισης του αποκλεισμού που ακολουθεί σε μια πλημμύρα.
  4. Τελευταία ημέρα ο αρμόδιος της δημοτικής αρχής διαφήμιζε την προσπάθεια του να βρει τσουβαλάκια άμμου σε πλημμυρισμένες μάνδρες υλικών σαν ηρωική προσπάθεια, ενώ ήταν κίνηση πανικού, απελπισίας ,ανοργανωσιάς. ‘Έπρεπε αυτό να έχει  γίνει ημέρες νωρίτερα  και στο πλαίσιο ενός οργανωμένου σχεδίου.
  5. Η απουσία υλικού σήμανσης–απαραίτητου σε κάθε καταστροφή- ήταν παντελής -ευτυχώς υπήρχαν κάδοι, καρέκλες, ξύλα και παγούρια. Ως να μην όφειλε η Πολιτική Προστασία του Δήμου να έχει τις απαραίτητες κορδέλες, τα σήματα και τα φανάρια, για να προειδοποιεί  για καθιζήσεις και άλλους κινδύνους.
  6. Κανένας σχεδιασμός για τα χαμηλά σημεία της κοίτης του Ληθαίου δεν έλαβε χώρα έγκαιρα. Δε θα ήταν, ωστόσο,  δύσκολο από την Κυριακή να υπάρχουν αποθήκες αδρανών υλικών στην αρχή της κοίτης , δηλαδή στην περιοχή της Ζωαγοράς και στο τέλος αυτής,  κοντά στο Τζαμί. Επίσης,  την Τρίτη μπορούσαν  να ενισχύσουν το ανάχωμα στη θέση Μέλλιος όπου «πνίγηκαν» δεκάδες σπίτια και στην Γέφυρα  Αρριανού και στα Κουτσομηλια. Όταν αυτά δρομολογήθηκαν  την Πέμπτη ήταν πλέον αργά…
  7. Το πιο σημαντικό- εμβληματικό θα έλεγα-κτίριο, το Δημαρχείο, το οποίο θα έπρεπε να λειτουργεί επιτελικά όλο το εικοσιτετράωρο για ουσιαστικούς και ψυχολογικούς λόγους δεν είχε ρεύμα για πολλές ώρες όπως και τα Αντλιοστάσια  του Δήμου, μια και  δεν είχε προνοήσει κανείς την εγκατάσταση γεννητριών.

Μικρές αστοχίες σε μια μεγάλη καταστροφή που θα μπορούσαν να προλάβουν η να ελαττώσουν καταστροφές συμπολιτών μας

Τέλος,  όταν η ζωή μας πάρει ξανά την ανηφόρα, ‘όταν μετρήσουμε τις πληγές μας και σηκώσουμε το κεφάλι, όπως μπορούμε και πρέπει να πράξουμε, τότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή  να γίνει και η αποτίμησή των αντιπλημμυρικών έργων του Ιανού τι προσφέραν, εάν ήταν τα ενδεδειγμένα και όχι τα εύκολα, εάν ήταν τα απαραίτητα και όχι τα κερδοφόρα και τέλος πάντων ποια μελέτη υπέδειξε το κόψιμο δένδρων ως αντιπλημμυρικό έργο και όχι την ανάσχεση της ροής ή την καθυστέρηση αυτής.

Το μόνο που κατάφερε η δημοτική αρχή είναι: το   τίποτα  να θεωρείται μεγάλο, ο πανικός να λέγεται  φιλότιμο και  η άγνοια να ονομάζεται προσπάθεια.

Το επόμενο βήμα , λοιπόν, είναι μια σοβαρή μελέτη του προβλήματος σε επίπεδο Περιφέρειας, ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός τον οποίο Δήμοι, Περιφέρεια, Κράτος θα εφαρμόσουν τα επόμενα χρόνια μακριά  από λογικές τοπικισμού και μικροπολιτικής.

 

 

ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ ΗΛΙΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ