«Κατάπτυστοι όσοι κρεμάνε το θύμα στα μανταλάκια»

Από πουθενά δεν προκύπτει ότι η καταγγελία, που προκάλεσε το αίτημα της βελγικής δικαιοσύνης για άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη, αφορά σε «επίθεση, που πραγματοποιείται -μάλλον όχι τυχαία- λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές» όπως ισχυρίστηκε ο καταγγελλόμενος.

Οι λόγοι για τους οποίους ο ισχυρισμός του Γεωργούλη δεν τεκμηριώνεται, είναι προφανείς. Η καταγγελία εναντίον του είχε γίνει σε ανύποπτο χρόνο, πριν από τρία χρόνια. Η γυναίκα που τον κατήγγειλε εργάζεται στην ΕΕ και είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν είχε ενημερώσει κανέναν, ούτε το κόμμα της, ούτε την οικογένειά τους, για  να προστατεύσει τον εαυτό της και το περιβάλλον της.

Το ΠΑΣΟΚ ενημερώθηκε για την ταυτότητα της καταγγέλουσας από τους δημοσιογράφους που τηλεφωνούσαν στα στελέχη του για να τα ρωτήσουν αν επιβεβαιώνουν την πληροφορία για το όνομα που τους έδωσαν από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό ήταν που προκάλεσε την αγανακτισμένη δήλωση του εκπροσώπου, Δ. Μάντζου.

Το πολιτικό κίνητρο για την καταγγέλλουσα δεν προκύπτει από πουθενά, καθώς επί τρία χρόνια δεν είχε δημοσιοποιήσει το παραμικρό και σήμερα δεν ήταν αυτή που επιδίωξε την αποκάλυψη της ταυτότητας της, αλλά αντιθέτως η αποκάλυψη που η ίδια προσπαθούσε να αποφύγει, την έχει έχει καταστήσει βορά χυδαίας στοχοποίησης.

Οσο για την άρση ασύλιας, το γεγονός ότι συνέπεσε με την προεκλογική περίοδο θα μπορούσε να μην είναι τυχαίο μόνο αν το ΠΑΣΟΚ ή όποιον πολιτικό αντίπαλο του ΣΥΡΙΖΑ έχει στο μυαλό του ο κ. Γεωργούλης, είχε την δυνατότητα να επηρεάζει την βελγική δικαιοσύνη και αυτός είναι ένας ισχυρισμός που δεν μπορεί να σταθεί.

Η βελγική δικαιοσύνη, σε αντίθεση με την ελληνική, για να ζητήσει την άρση ασύλιας ενός ευρωβουλευτή, πρέπει πρώτα να έχει ερευνήσει σε βάθος τις κατηγορίες και να έχει εξετάσει την βασιμότητα τους. Και αυτό παίρνει χρόνο, διότι η υπόθεση φτάνει στην Ευρωβουλή όταν η υπόθεση είναι ώριμη και όχι στην αρχή της εξέτασης της.

H  κ. Ρομπέρτα Μετσόλα, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ανακοίνωσε εχθές το απόγευμα στην ολομέλεια  την ύπαρξη αιτήματος από την Εισαγγελία του Βελγίου για άρση της βουλευτικής ασυλίας του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Γεωργούλη, χωρίς να αναφερθεί σε καμία άλλη πληροφορία, ούτε για ποιο αδίκημα πρόκειται. Το αίτημα άρσης ασυλίας ξάφνιασε τους περισσότερους Έλληνες ευρωβουλευτές, αλλά όχι τον κ. Παπαδημούλη, που είναι αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και είχε ενημερωθεί λίγες ώρες νωρίτερα.

Ο κ. Παπαδημούλης άλλωστε, όπως αποκάλυψε και ο Στέλιος Κούλογλου σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, είχε λάβει γνώση και άλλης υπόθεσης σε βάρος του Γεωργούλη και τον είχε καλέσει να δώσει εξηγήσεις, τις οποίες είχε βρει επαρκείς, αφού το ζήτημα έκλεισε εκεί.

Η υπόθεση εκείνη όμως,  δεν ήταν αυτή για την οποία η Εισαγγελία του Βελγίου ζήτησε την άρση της ασυλίας του την Δευτέρα, αλλά μία άλλη, η οποία είχε προκαλέσει έντονη αναστατωση το γραφείο του Γεωργούλη στις Βρυξέλλες και ένα πολύ αρνητικό κλίμα μεταξύ των συνεργατών του. Δεν πήρε ωστόσο δημοσιότητα και έτσι παρέμεινε εντός των τειχών, οπότε και στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολήθηκαν περαιτέρω.

«Εμείς το μάθαμε εχθές, όπως και η οικογένειά της» λένε στο ΠΑΣΟΚ, χωρίς να κρύβουν την έντονη ενόχληση και την απογοήτευση τους για τη δημοσιοποίηση του ονόματος της γυναίκας που κατήγγειλε βαριά ποινικά αδικήματα (και όχι μόνο σεξουαλική παρενόχληση όπως παρουσιάζουν κάποιοι) και που όπως έγινε γνωστό, είναι και μέλος του ΠΑΣΟΚ.

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι η νεαρή γυναίκα είχε καταγγείλει ονομαστικά (και όχι ανώνυμα, όπως παραπλανητικά λένε κάποιοι) από το 2020 τον Αλέξη Γεωργούλη στη δικαιοσύνη του Βελγίου, που όλο αυτό το διάστημα ερευνούσε την υπόθεση, αλλά δεν είχε ενημερώσει ούτε το κόμμα της, ούτε την οικογένεια της, καθώς γνώριζε πόσο εύκολα θα μπορούσε  να γίνει στόχος μιας δημοσιότητας που θα την έφερνε σε δύσκολη θέση. Όπως τελικά συνέβη.

 Παρότι για τρία χρόνια η ίδια και η βελγική δικαιοσύνη κράτησαν την υπόθεση αυτή μυστική και τη χειρίστηκαν με διακριτικότητα, μετά τη γνωστοποίηση του αιτήματος άρσης ασυλίας και τους ισχυρισμούς του καταγγελόμενου ευρωβουλευτή ότι πρόκειται για «συκοφαντική καταγγελία», για περιστατικό που «δήθεν συνέβη» και που «πραγματοποιείται -μάλλον όχι τυχαία- λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές», διέρρευσε στη δημοσιότητα το όνομα της, ώστε να δικαιολογηθεί ο ισχυρισμός περί πολιτικής σκοπιμότητας για να υποβαθμιστεί η πολύ βαριά καταγγελία.

Στο ΠΑΣΟΚ δείχνουν συγκεκριμένους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την διαρροή του ονόματος της γυναίκας οι οποίοι, όπως λένε, μετά υποκριτικά κατήγγειλαν αυτό που οι ίδιοι έκαναν, «παριστάνοντας τους δικαιωματιστές», όπως είπε και δημόσια ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης  Μάντζος. «Αιφνιδιαστήκαμε όταν ξαφνικά εχθές μας τηλεφωνούσαν δημοσιογράφοι και μας ζητούσαν να επιβεβαιώσουμε αν είναι η συγκεκριμένη γυναίκα που είναι μέλος του κόμματος μας. Και αυτό συνέβη διότι κάποιοι εδιναν το όνομα της ως ρουλεμάν. Είναι απαράδεκτο από έναν πολιτικό χώρο που υποτίθεται ότι είναι υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών να αποκαλύπτει τα στοιχεία ενός θύματος».

Οι πληροφορίες του ρεπορτάζ αναφέρουν ότι το όνομα δόθηκε αρχικά από τον καταγγελλόμενο και στη συνέχεια από κάποιους της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Στη Χαριλάου Τρικούπη λένε ότι γνωρίζουν ποιοι είναι, καθώς όταν τους τηλεφωνούσαν οι δημοσιογράφοι για να επιβεβαιώσουν το όνομα της γυναίκας και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τους ρωτούσαν ποιος τους έδωσε την πληροφορία, όλοι τους ανέφεραν τα ίδια πρόσωπα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, την ταυτότητα της νεαρής γυναίκας δεν την ήξερε κανένας άλλος, πλην του Γεωργούλη που ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει και από το ρεπορτάζ το έμαθαν τελευταίοι, από τα δημοσιεύματα.

«Μια γυναίκα που από το 2020 έχει καταγγείλει όσα της έχουν συμβεί και στωικά περιμένει την κάθαρση, δεν περιφέρει ως σημαία αυτό που έχει γίνει» μας λέει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. «Έχει όμως ενδιαφέρον, ότι, όπως είπε το πρωί στον Αντένα και ο Κούλογλου, κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν υποψιασμένοι ήδη, αφού εδώ και δυόμισι χρόνια άκουγαν διάφορα για το πρόσωπό του ευρωβουλευτή τους και φαίνεται να υπάρχουν και άλλες σχετικές καταγγελίες».

Το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζουν ότι τοποθέτησε τα πράγματα όπως έχουν, μιλώντας μία πολύ σοβαρή ποινική υπόθεση. «Κάποιοι μιλάνε για «παρενόχληση» αλλά είναι κάτι πολύ πιο σοβαρό. Επίσης δεν γίνεται να κρεμάμε έναν άνθρωπο στα μανταλάκια, που ζει τώρα όλο αυτό για δεύτερη φορά και μάλιστα ως διαπόμπευση».

«Σκεφτείτε αυτή τη γυναίκα που είναι ένα πρόσωπο αξιοσέβαστο, έχει μια καριέρα, μετά από τρία χρόνια έχει σταθεί στα πόδια της, περιμένει να αποδοθεί η δικαιοσύνη, σέβεται πλήρως τις διαδικασίες και να το περνά αυτό τώρα δεύτερη φορά, προσπαθώντας νομικά μέσω της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων να διασφαλίσει τι; τώρα που την έχουν κάνει φέιγ βολάν».

Για το θέμα της χρονικής συγκυρίας, από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθεί η βελγική δικαιοσύνη. Στο θέμα της ασυλίας ενός ευρωβουλευτή η διαδικασία είναι αντίστροφη με αυτή που υπάρχει στην Ελλάδα. Δηλαδή, ωριμάζει πρώτα μία έρευνα και μετά ζητείται η άρση. «Δεν γίνεται ανάποδα όπως, εδώ, που με το που θα ονομάσει κάποιος ένα πολιτικό πρόσωπο, η δικογραφία φεύγει από την δικαιοσύνη και πηγαίνει στην βουλή χωρίς να γίνει καμία έρευνα. Εκεί είναι ανάποδη η διαδικασία» αναφέρει συνεργάτης ευρωβουλευτή.

Οι άλλες καταγγελίες για τον Αλέξη Γεωργούλη, εχουν υπάρξει στο ευρωκοινοβούλιο, αλλά δεν έχουν πάει στην δικαιοσύνη, σύμφωνα με πηγές της ΕΕ. «Η περίπτωση της ασκούμενης και άλλες που έχουν ακουστεί για αυτόν, είναι καταγγελίες που έγιναν επωνύμως, αλλά σε αρμόδιες υπηρεσίες του Ευρωκοινοβουλίου και όχι στην βελγική δικαιοσύνη».

«Αυτή η υπόθεση είναι ποινική και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται, δεν δώσαμε εμείς πολιτική προέκταση. Ο μόνος που έδωσε πολιτική προέκταση ήταν ο ίδιος ο καταγγελλόμενος για ευνόητους λόγους» λένε στο ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι «οφείλουμε όλοι να στεκόμαστε με σεβασμό στο θύμα».

Βασιλική Σιούτη- LIFO