“Όποιος γνωρίζει και σιωπά είναι συνένοχος”
Η 25η Νοέμβρη καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
«Η μέρα καθιερώθηκε και έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι οι γυναίκες δεν είναι αντικείμενα, αλλά ανθρώπινες οντότητες με δικαιώματα, άποψη, θέλω, πιστεύω. Έχουν φωνή»!
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το κυρίαρχο μήνυμα που χρειάζεται να διατυπωθεί με κάθε τρόπο είναι «όχι άλλη σιωπή». Ας βάλουμε τέλος στη βία.
Μορφή επιδημίας μέσα στην πανδημία παίρνει το φαινόμενο της δολοφονίας συζύγων και συντρόφων, εκτινάσσοντας την τελευταία διετία τα ποσοστά της ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα.
«Η βία κατά των γυναικών είναι η έκφραση της ιστορικά διαπιστωμένης ανισότητας στις σχέσεις ισχύος μεταξύ ανδρών και γυναικών, που οδήγησε στην κυριαρχία των ανδρών επί των γυναικών και στις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, με αποτέλεσμα τη παρεμπόδιση της ανάπτυξής τους»
Η βία και η κακοποίηση δεν είναι μόνο όταν μια γυναίκα καταλήξει στο νοσοκομείο αλλά κάθε περίπτωση κατά την οποία παραβιάζεται με όποιο τρόπο.
Κακοποιημένη θεωρείται μία γυναίκα που υφίσταται κατ’ εξακολούθηση σωματική ή ψυχολογική βία από έναν άντρα, ο οποίος την εξαναγκάζει να ακολουθεί τις επιθυμίες του, χωρίς να ενδιαφέρεται για τα δικαιώματά της.
Όταν λέμε κακοποίηση εννοούμε τη σωματική και σεξουαλική βία, τη συναισθηματική κακοποίηση καθώς και την οικονομική αποστέρηση. Παρόλο που διαφορετικές μορφές κακοποίησης μπορεί να συμβαίνουν ξεχωριστά ή συνδυαστικά, η σωματική βία είναι η πιο προφανής.
Η συναισθηματική βία μπορεί να συμπεριλαμβάνει τον εκφοβισμό ή τον εξευτελισμό, καθώς και απειλές για σωματική κακοποίηση όπως ότι θα τις σκοτώσουν, θα τις ακρωτηριάσουν ή ότι θα τις αφήσουν ανάπηρες.
Η οικονομική αποστέρηση μπορεί να πάρει διάφορες μορφές. Από τη μία, η κακοποιημένη γυναίκα μπορεί να αποτελεί τη μοναδική οικονομική πηγή της οικογένειας. Από την άλλη, μπορεί να της απαγορεύεται να δουλέψει, να έχει δικά της χρήματα, να έχει ευθύνη ή γνώση για τα οικονομικά του σπιτιού της. Κατά συνέπεια, η οικονομική αποστέρηση, ως απόρροια της βίας, εντείνει την εξάρτηση της γυναίκας από τον θύτη.
Η σεξουαλική κακοποίηση, συμπεριλαμβάνει τη βίαιη και εξαναγκαστική ερωτική συνεύρεση, με σκοπό την επίδειξη δύναμης και κυριαρχίας.
ΒΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΝ ΘΥΜΩΣΕΙΣ…
Είναι αλήθεια, ότι η κακοποίηση λαμβάνει χώρα σε όλους τους τομείς της ζωής μιας γυναίκας, ακόμα και στο αν θα συναντάει φίλους και συγγενείς, σε αποφάσεις που αφορούν στο πώς θα περνάει τον ελεύθερό της χρόνο της, στο τι ρούχα θα φοράει και στην ανάπτυξη και διατήρηση της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησής της.
Τα θύματα πρέπει να βρουν τη δύναμη να αντιδράσουν.
Πρέπει να βρουν τη δύναμη να σπάσουν τη σιωπή τους, να εμπιστευθούν τους ανθρώπους και τους φορείς που μπορούν πραγματικά να τις βοηθήσουν και να πιστέψουν στον εαυτό τους γιατί κανένας άνθρωπος δεν είναι χαζός, άχρηστος ή ανίκανος.
Γιατί τις αξίζει μία καλύτερη ζωή με αξιοπρέπεια, γιατί τις αξίζει να τις εκτιμούν και να τις σέβονται γι’ αυτό που πραγματικά είναι!
Κύριοι έχετε γνώση που σηκώνεται χέρι?
Στην μάνα σας, στην ύπαρξη που σας έφερε στην ζωή, στην αδερφή σας, στην κόρη σας, στην γυναίκα που γέννησε την κόρη σας?
Κυρίες μου οι ίδιες κρατάμε τα κλειδιά και μπορούμε να ξεκλειδώσουμε την πόρτα της φυλακής μας…
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω ότι ο Δήμος Πύλης σε συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία ολοκλήρωσε τη διαμόρφωση της Πολιτικής για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας και Παρενόχλησης στην Εργασία, η οποία είναι συχνό φαινόμενο να αφορά τη γυναίκα, και στην οποία έχω οριστεί ως το αρμόδιο πρόσωπο επικοινωνίας για τη διαχείριση και επίλυση του συμβάντος.
Η συγκεκριμένη πολιτική υιοθετείται σύμφωνα με τα άρθρα 9 και 10 του ν. 4808/2021 και την κατ’εφαρμογή αυτών κανονιστική νομοθεσία και καταλαμβάνει τα πρόσωπα της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 4808/2021
Γιαννοτάκη Μάνη
Υπεύθυνη οικογενειακής πολιτικής και ισότητας των φύλων της ΔΕΕΠ Τρικάλων