Οι σύγχρονοι επιστήμονες δείχνουν να έχουν κατανοήσει πως ο καρκίνος κρύβεται από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού
«Η επόμενη μεγάλη πρόοδος στη θεραπεία του καρκίνου ίσως να είναι ένα εμβόλιο». Με αυτό τον τίτλο επέλεξε να «επικοινωνήσει» την αισιόδοξη είδηση το διεθνές πρακτορείο Associated Press.
Τα εμβόλια έχουν ταυτιστεί με την πρόληψη. Μετά την πανδημική εποχή, όμως, τα εμβόλια είναι πλέον και θεραπευτικά αφότου η τεχνολογία mRNA άνοιξε τον δρόμο…
Ο καρκίνος, εξάλλου, έχει λάβει τα τελευταία χρόνια χαρακτηριστικά επιδημίας. Ιδίως το μελάνωμα. Ενδεικτικά στις ΗΠΑ, όπου και διεξάγονται οι πολλά υποσχόμενες έρευνες, ο καρκίνος του δέρματος είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου που διαγιγνώσκονται, με το μελάνωμα να ευθύνεται για τη μεγάλη πλειονότητα των θανάτων.
Το ανοσοποιητικό
Οι σύγχρονοι επιστήμονες δείχνουν να έχουν κατανοήσει πως ο καρκίνος κρύβεται από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.
Τα εμβόλια κατά του καρκίνου, όπως και άλλες ανοσοθεραπείες, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να εντοπίζει και να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα. Κάποια από αυτά χρησιμοποιούν mRNA, που είχε αναπτυχθεί για τον καρκίνο, αλλά χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για τα εμβόλια ενάντια στην Covid-19.
Τα νέα πολλά υποσχόμενα εμβόλια αναμένεται τώρα να χρησιμοποιηθούν για τη συρρίκνωση των όγκων και την παρεμπόδιση επανεμφάνισης του καρκίνου.
Οι πειραματικές θεραπείες περιλαμβάνουν τον καρκίνο του μαστού και του πνεύμονα, ενώ φέτος αναφέρθηκε πρόοδος και σε σχέση με τον θανατηφόρο καρκίνο του δέρματος, το μελάνωμα, αλλά και τον καρκίνο του παγκρέατος, με εξατομικευμένη θεραπεία.
Το εμβόλιο για το μελάνωμα μελετά η φαρμακευτική εταιρεία MSD σε συνεργασία με τη Moderna -γνωστή από τα mRNA εμβόλια κατά του κορωνοϊού- και προβλέπεται να αλλάξει τα δεδομένα στη θεραπεία του.
Σύμφωνα με τη δρα Νόρα Ντάισις του Ινστιτούτου Εμβολίων κατά του Καρκίνου του UW Medicine στο Σιάτλ, «για να λειτουργήσει ένα εμβόλιο, πρέπει να διδάξει τα Τ κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να αναγνωρίζουν τον καρκίνο ως επικίνδυνο. Μόλις εκπαιδευτούν, τα Τ κύτταρα μπορούν να ταξιδέψουν οπουδήποτε στο σώμα για να κυνηγήσουν τον κίνδυνο».
Οι εθελοντές ασθενείς
Για να γίνει, όμως, ο καρκίνος μια ακόμα ασθένεια που θα αντιμετωπίζεται με μια ένεση, οι εθελοντές ασθενείς είναι ζωτικής σημασίας για την έρευνα, όπως τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες.
Η ιστορία της 50χρονης Κάθλιν Τζέιντ -την οποία επικαλείται στο σχετικό ρεπορτάζ το Associated Press- είναι ελπιδοφόρα για τη συμμετοχή εθελοντών ασθενών. Όταν η Κάθλιν έμαθε ότι είχε καρκίνο του μαστού, στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, αποφάσισε να εισαχθεί σε ένα νοσοκομείο των ΗΠΑ για να λάβει τη δόση ενός πειραματικού εμβολίου, με την ελπίδα πως θα συρρικνώσει τον όγκο της πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Παράλληλα, δεν έπαψε να λαμβάνει την καθιερωμένη θεραπεία.
Η ελπίδα, ωστόσο, που εναπόθεσε στο καινοτόμο εμβόλιο -πέρα από την αύξηση των πιθανοτήτων να νικήσει τον καρκίνο- τη βοήθησε να διαχειριστεί καλύτερα σε ψυχικό επίπεδο τη νόσο. Και αυτό δεν είναι λίγο, αν λάβουμε υπόψη την αλληλεπίδραση του σώματος με την ψυχική υγεία…
*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή