Το επόμενο διάστημα το gov.gr, όπως είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, θα αναβαθμιστεί πλήρως με την ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης
Η ψηφιακή Ελλάδα χωρίζεται σε προ gov.gr και μετά gov.gr εποχή, είπε πριν από λίγο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστέργιου, μιλώντας στο συνέδριο του Ecomonist. Όπως είπε ο κ. Παπαπαστεργίου, στο παρελθόν μιλούσαμε για επαναστάσεις, τρένα της πληροφορικής κ.λπ. Ωστόσο, αυτό που χαρακτηρίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι η ψηφιακή πύλη gov.gr και οι περίπου 1.600 υπηρεσίες που ενσωματώνει.
Το επόμενο διάστημα μάλιστα το gov.gr, όπως είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα αναβαθμιστεί πλήρως με την ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης. ««Σε 20 μέρες περίπου παρουσιάζουμε την επόμενη γενιά του gov.gr, το AI gov.gr», ανακοίνωσε ο Δημήτρης Παπαστεργίου, προσθέτοντας ότι η αναβάθμιση αυτή θα βελτιώσει τη λειτουργικότητα της πύλης, θα διευρύνει τη διαλειτουργικότητα περαιτέρω και τη διαδραστικότητα με τους Έλληνες πολίτες. Όπως τόνισε, «εκεί που σήμερα δυσκολευόμαστε να βρούμε πιθανώς αυτό που θέλουμε, με έναν πολύ απλό οδηγό, ένα Chabot πλέον σε φυσική γλώσσα, το gov.gr θα απαντά σε οτιδήποτε το ρωτάμε σε σχέση με αυτό που ψάχνουμε. Άρα, ένα καινούργιο gov.gr πολύ πιο γρήγορο, πιο διαλειτουργικό, πιο αποτελεσματικό για ακόμη μεγαλύτερη διάδραση με τους πολίτες».
Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου, έχει ανάγκη το ελληνικό κράτος να μετακινηθεί από το μοντέλο της διακίνησης των εγγράφων και να προχωρήσει στη μετάδοση δεδομένων. «Δεν πρέπει από την έγχαρτη γραφειοκρατία να περάσουμε στην ηλεκτρονική γραφειοκρατία», είπε, σημειώνοντας ότι τα πιστοποιητικά σε έγχαρτη μορφή δεν πρέπει να γίνουν pdf αρχεία.
Αυτό που χρειάζεται, είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι η μετάδοση δεδομένων που θα μεταφέρουν την κατάλληλη πληροφορία σε εκείνο που ζητεί την πληροφορία. Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται αναβάθμιση του wallet gov.gr, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρει πληροφορίες τόσο σε δημόσιους όσο και σε ιδιώτες, χωρίς τη διακίνηση pdf αρχείων.
Παπαστεργίου: Προχωρούν τα μεγάλα έργα πληροφορικής
Ο κ. Παπαστεργίου μίλησε και για το θέμα της ευρυζωνικότητας. «Πρέπει να τρέξουμε ακόμη πιο γρήγορα στο να υλοποιήσουμε και να ετοιμάσουμε την επόμενη πιο γρήγορη Ελλάδα», επισήμανε και αναφέρθηκε στα προγράμματα smart readiness, σύμφωνα με τα οποία «περίπου 120 χιλιάδες οικήματα θα μπορούν με την πλατφόρμα που έχει ήδη ανοίξει να γίνουν πιο έξυπνα, με οπτική ίνα», στο gigabit voucher, το ufbb, «προκειμένου να καλύψουμε περισσότερες περιοχές εκτός αστικών κέντρων, καθώς υπάρχει το αίτημα για ακόμη καλύτερες ταχύτητες».
Όσον αφορά το θέμα της κυβερνοασφάλειας, ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στο νέο νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση ρυθμιστικού οργανισμού κυβερνοασφάλειας. «Πλέον δεν πάμε να ελέγξουμε τον στενό πυρήνα του Δημοσίου, αλλά πάμε σε 2.000 φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να υπάρχουν κοινές οδηγίες, αναβαθμίσεις, κοινή πληροφόρηση, πιστοποιήσεις και ελέγχους προκειμένου να είμαστε πιο ασφαλείς». Επανέλαβε τα μεγάλα έργα πληροφορικής που τρέχουν, όπως η ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης, του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας αλλά και της πολιτικής προστασίας.
«Σήμερα τρέξαμε ένα εξαιρετικό πρότζεκτ στην Πεντέλη για να δούμε κατά πόσο οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό πυρκαγιών. Μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό σε μια ακτίνα 5 χλμ. είχαμε εντοπίσει με ακρίβεια το σημείο της πυρκαγιάς. Τέλος, η αλλαγή του δορυφορικού προγράμματος της χώρας με μεγαλύτερη έμφαση στη γεωεπισκόπηση, στο να μπορέσουμε πλέον να χρησιμοποιήσουμε πλέον πολύ πιο ακριβείς δορυφορικές φωτογραφίες για να σχεδιάσουμε τις επόμενες πολιτικές. Αυτή είναι η επόμενη Ελλάδα, που πρέπει να χτίσουμε μαζί». Τέλος, ο κ. Παπαστεργίου σχολίασε ότι είναι σημαντικό η τεχνητή νοημοσύνη, η τεχνολογία, να τίθεται στην υπηρεσία του ανθρώπου.