Στην Κοινή Συνεδρίαση των Επιτροπών, Περιφερειών και Υδάτινων Πόρων, με ζήτημα το Υδατικό Ζήτημα της Θεσσαλίας, συμμετείχε ο Θανάσης Λιούτας, όπου και τοποθετήθηκε σχετικά.
Στην τοποθέτησή του, ο Τρικαλινός Βουλευτής σημείωσε ότι η Κλιματική Κρίση είναι μια πάρα πολύ σκληρή πραγματικότητα, η οποία προκαλεί δύσκολες συνέπειες στην περιοχή μας πολλές φορές τον χρόνο.
«Αναμφίβολα δυο από τις πλέον κρίσιμες διαστάσεις της Κλιματικής Κρίσης είναι η έντονη και παρατεταμένη ξηρασία και οι έντονες και με πάρα πολύ νερό πλημμύρες», σημείωσε ο κ. Λιούτας.
Πάνω στην αντιμετώπιση των συνεπειών που προκαλούνται από την Κλιματική Κρίση, σημείωσε ότι από τον Ιούλιο του 2019 έχουν πραγματοποιηθεί πολύ σημαντικά βήματα. Η αντιμετώπιση των συνεπειών και πάνω από όλα η πρόληψη, συμβάλλουν στην ασφάλεια των ανθρώπινων ζωών, στην προστασία της πανίδας και της χλωρίδας, καθώς και στη θωράκιση της ανάπτυξης στον τόπο μας.
Μέσα σε όλη αυτή τη συζήτηση, ένα καθοριστικό βήμα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των συνεπειών της Κλιματικής Κρίσης, αποτελούν τα φράγματα, τόνισε ο Τρικαλινός Βουλευτής.
Έχουμε την ανάγκη για φράγματα. Στο Νεοχώρι, το φράγμα του Νεοχωρίτη, στην Πύλη, το φράγμα της Πύλης, το φράγμα του Ληθαίου, στον Δήμο Μετεώρων, το οποίο βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, καθώς και το Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο στη Μεσοχώρα, το οποίο έχει μπει σε μια διαδικασία επιτάχυνσης.
Eδώ στον Νομό Τρικάλων, σε έναν ιδιαίτερα αγροτικό και κτηνοτροφικό τόπο, ένα μεγάλο κομμάτι της τοπικής μας οικονομίας βασίζεται στον πρωτογενή τομέα.
Συνεπώς γίνεται εύλογα αντιληπτό ότι η ξηρασία και οι πλημμύρες συνιστούν μέγιστο κίνδυνο, ο οποίος απειλεί ευθέως τις καλλιέργειες, το αγροτικό και κτηνοτροφικό εισόδημα και την παραγωγή. Ασφαλώς όλα αυτά έρχονται και δημιουργούν συνέπειες και στον μεταποιητικό τομέα και τελικά και στον εμπορικό τομέα. Όλα είναι μια αλυσίδα. Έχουμε ανάγκη την αποθήκευση του νερού. Έχουμε ανάγκη το νερό για ύδρευση και άρδευση. Έχουμε ανάγκη τα φράγματα για να μη λιμνάζουν τα νερά μέσα στις καλλιέργειες», ανέφερε ο Θανάσης Λιούτας.