Ολοένα και περισσότερα γλυκαντικά κάνουν την εμφάνισή τους, σε μια προσπάθεια να υποκαταστήσουν τις μεγάλες ποσότητες της ζάχαρης στη διατροφή μας. Ωστόσο, όσο κι αν αυτές οι ουσίες συμβάλλουν σε αυτό το σημαντικό σκοπό, δεν είναι απολύτως «αθώες», όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Συγκεκριμένα, νέα μελέτη της New Cleveland Clinic «δείχνει» την ερυθριτόλη ως πιθανώς επικίνδυνη ουσία για την υγεία της καρδιάς. Ειδικότερα, τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο Nature Medicine, συσχετίζουν την ερυθριτόλη με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολήςκαι εγκεφαλικού επεισοδίου.
Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερους από 4.000 ανθρώπους σε ΗΠΑ και Ευρώπη και διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα ερυθριτόλης στο αίμα διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν κάποιο σοβαρό καρδιακό συμβάν, όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, ακόμη και θάνατο. Εξετάζοντας την επίδραση της ερυθριτόλης στο αίμα, αλλά και σε απομονωμένα αιμοπετάλια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι διευκόλυνε την ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων, ενθαρρύνοντας τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα. Οι προκλινικές μελέτες επιβεβαίωσαν το εν λόγω εύρημα.
Τεχνητά γλυκαντικά, όπως η ερυθριτόλη, χρησιμοποιούνται ευρέως σε προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και υδατάνθρακες και συνιστώνται ιδιαίτερα σε άτομα με παχυσαρκία, διαβήτη ή μεταβολικό σύνδρομο. Αυτό, όμως, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς τα άτομα αυτά, λόγω των παθήσεών τους, αντιμετωπίζουν εξ ορισμού μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβάντων.