Προσοχή: Δεκάδες τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας από το νερό, στην Θεσσαλία

Με το βλέμμα στραμμένο στις επιπτώσεις που έχει στην υγεία το μολυσμένο νερό της πλημμύρας είναι οι υγειονομικές αρχές της χώρας. Τα πρώτα περιστατικά γαστρεντερίτιδας στη Θεσσαλία έχουν εκδηλωθεί, με τους ειδικούς να περιμένουν περισσότερα, τη στιγμή που εντείνεται η επιτήρηση και για άλλα λοιμώδη νοσήματα όπως είναι η λεπτοσπείρωση και ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Το Υπουργείο Υγείας και οι κατά τόπους υγειονομικές υπηρεσίες εστιάζουν σε δύο βασικά προβλήματα σε ό,τι αφορά στη δημόσια υγεία την επόμενη ημέρα της κακοκαιρίας Daniel: Τα μολυσμένα νερά και τα νεκρά ζώα.

Έως χθες το απόγευμα είχαν καταγραφεί 36 περιστατικά γαστρεντερίτιδας σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, στην πλειονότητά τους με ήπια συμπτωματολογία που δε χρειάστηκαν νοσηλεία. Για έναν 82χρονο άνδρα από χωριό κοντά στα Τρίκαλα απαιτήθηκε περαιτέρω φροντίδα, με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Τρικάλων, ενώ αναμένεται να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για ιογενή ή τροφιμογενή γαστρεντερίτιδα. Παράλληλα, τρεις κάτοικοι χωριού που επλήγη από τις πλημμύρες εμφάνισαν δερματικά εξανθήματα καθώς ήρθαν σε επαφή με το νερό στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν συντοπίτες τους. Τα άτομα αυτά αντιμετωπίστηκαν με χορήγηση αντιβίωσης και είναι καλά στην υγεία τους.

«Το νερό από τις πλημμύρες έχει μέσα νεκρά ζώα. Έχουμε ερπετά, τρωκτικά, νεκρά πτηνά, ζώα εκτροφής. Όλα αυτά έχουν παρασυρθεί μαζί με φερτά υλικά, λιπάσματα, φυτοφάρμακα. Γι’ αυτό οι πολίτες πρέπει να προσέχουν να μην έρχονται σε επαφή με τα νερά. Τα αντιμετωπίζουμε σα να είναι δυνητικά μολυσματικά», σημείωσε (ΕΡΤ) η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, εφιστώντας την προσοχή σε σχέση με τη χρήση του νερού.

Τόνισε δε ότι το νερό στις πλημμυρισμένες περιοχές δεν είναι πόσιμο, εξηγώντας πως αυτό σημαίνει ότι δεν είναι κατάλληλο ούτε για προσωπική υγεινή, δηλαδή για ντους και πλύσιμο δοντιών. Για να κάνει κάποιος μπάνιο με αυτό το νερό απαιτείται να το βράσει στους 100 βαθμούς για τρία λεπτά και έπειτα αφού κρυώσει να το χρησιμοποιήσει. Όπως είναι αυτονόητο, το νερό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ούτε στη μαγειρική. Επιπλέον, μετά την υποχώρηση των νερών, για την καθαριότητα των σπιτιών είναι απαραίτητη η χρήση προστατευτικών μέσων και απολυμαντικού.