Σύντομα και κατανοητά ποιο χρώμα τιμολόγιο ρεύματος πρέπει να επιλέξετε

Τον τελευταίο καιρό οι περισσότεροι πολίτες ασχολούνται με τις μεγάλες αλλαγές που θα συμβούν στην ελληνική αγορά ρεύματος. Είναι μπερδεμένοι από όσα ακούνε και διαβάζουν, έχουν χαθεί ανάμεσα στους μαθηματικούς τύπους και τις αναλύσεις κάθε ειδικού και μη.

Ποια είναι τα τιμολόγια;

Η κυβέρνηση έφτιαξε 4 κατηγορίες τιμολογίων, στις οποίες θα πρέπει να προσαρμοστούν όλες οι εταιρείες:

Δύο κατηγορίες έχουν σταθερές / “ίσως προβλέψιμες” τιμές:

– Το μπλε τιμολόγιο, με κλειστή τιμή για μεγάλο χρονικό διάστημα, πχ για 1 χρόνο

– Το πράσινο τιμολόγιο, με “κλειστή τιμή” που ανακοινώνεται κάθε μήνα. Είναι “κλειστή” αν η τιμή του ρεύματος κινηθεί σε συγκεκριμένες τιμές. Αν περάσει τις τιμές αυτές, τότε ο καταναλωτής θα πληρώσει περισσότερο, ενώ αν πέσει κάτω από τις τιμές αυτές, ο καταναλωτής θα πληρώσει λιγότερο. (Παρακάτω παράδειγμα)

Δύο κατηγορίες έχουν τιμές “χρηματιστηρίου”:

– Το κίτρινο τιμολόγιο θα είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τις διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας στην ελεύθερη αγορά. Εδώ θα υπάρχουν οι υποκατηγορίες όπου κάποιος θα μπορεί να μάθει την τιμή εκ των προτέρων, ή μετά την κατανάλωσή του

– Το πορτοκαλί τιμολόγιο θα αφορά (προαιρετικά) τους καταναλωτές με ψηφιακό μετρητή. Η τιμή θα διαμορφώνεται με βάση την κατανάλωση, ακόμη και κάθε ώρα.

Έλατε λοιπόν να πιάσουμε το θέμα από πρακτικής πλευράς, με κάποιες υποθετικές τιμές και παραδείγματα για να καταλάβετε τι έρχεται, χωρίς να σας μπερδέψω με εξισώσεις (που ακόμη και αυτοί που ξέρουν να τις λύσουν, δεν ξέρουν να σας πουν σε τι θα οδηγήσουν).

Ας υποθέσουμε λοιπόν πως το ρεύμα θα έχει στην αγορά ενέργειας κόστος (πχ) 0,10 Ευρώ / KWh…

Μπλε τιμολόγιο:

– Έρχεται και λέει ο προμηθευτής σας: “Αν θέλετε σταθερή τιμή, επειδή δεν ξέρω πώς θα κινηθεί η αγορά, θα πληρώσετε το ρεύμα με (πχ) 0,15 Ευρώ / MWh. Θα σας βάλω ένα μεγάλο premium πάνω στην τιμή της αγοράς, για να είμαι καλυμμένος σε περίπτωση απότομων μεταβολών”.
– Ουσιαστικά εδώ “ασφαλίζουμε με ακριβό ασφάλιστρο” την τιμή που θα πληρώσουμε.
– Πληρώνουμε περισσότερα, στην αρχή νιώθουμε άβολα επειδή “πληρώνουμε πολλά”, αλλά ξέρουμε ότι “αυτό είναι και δεν έχω να φοβηθώ κάτι άλλο”.

(Αυτή θα είναι η δική μου επιλογή, για να κοιμάμαι ήσυχα το βράδυ, επειδή αντέχω να πληρώσω λίγο περισσότερο και δεν έχω χρόνο και νεύρα να παρακολουθώ καθημερινά τις τιμές).

Πράσινο τιμολόγιο:

– (Αποφεύγοντας να σας ζαλίσω με συντελεστές και ποσοστά) εδώ ο προμηθευτής σας λέει: “Θα σας δώσω σταθερή τιμή (πχ) 0,12 Ευρώ / KWh, όμως αυτή η τιμή θα ισχύει αν το ρεύμα στην αγορά κινηθεί από 0,10 ως 0,13 Ευρώ / KWh. Αν κινηθεί πιο κάτω από τα 0,10, θα πάρεις πίσω λεφτά. Αν περάσει τα 0,13, θα περάσεις από το ταμείο για να πληρώσεις τη διαφορά”
– Ουσιαστικά εδώ έχουμε όχι μία σταθερή και προβλέψιμη τιμή, αλλά μία τιμή “μισοσταθερή / μισοχρηματιστηριακή”
– Αν επιλέξετε το τιμολόγιο αυτό, προσέξτε κάτι απλό: Τα όρια τιμών με βάση τα οποία θα ισχύει η τιμή που παίρνετε. Αν πχ στο παραπάνω παράδειγμα
– Ο Α προμηθευτής σας πει “εγώ στο πουλάω με 0,12 και σε καλύπτω από το 0,10 ως το 0,13”
– Ο Β προμηθευτής σου πει “εγώ στο πουλάω με 0,13 και σε καλύπτω από το 0,10 ως το 0,16”
– Και ο Γ προμηθευτής σου πει “εγώ στο πουλάω με 0,09 και σε καλύπτω από το 0,05 ως το 0,10”
– … τότε αν τελικά η τιμή διαμορφωθεί χαμηλά, καλύτερος είναι ο Γ. Αν όμως η τιμή πάει στα 0,16, ο Γ θα γίνει ο πιο ακριβός.

Κίτρινο και Πορτοκαλί τιμολόγιο:

– Εδώ μιλάμε για κανονική ρουλέτα. Αν πάει η τιμή πάνω, πληρώνετε παραπάνω. Αν πάει κάτω, πληρώνετε παρακάτω.
– Μπορεί να πληρώσετε 0,07 Ευρώ / MWh, αλλά και 0,20 – 0,30 ή… όσο γράψει το κοντέρ
– Προσωπικά απορώ γιατί λένε όλοι ότι “μέχρι να φτάσουν να εγκατασταθούν ψηφιακοί μετρητές σε όλα τα σπίτια, το πορτοκαλί τιμολόγιο δεν θα μας ενδιαφέρει”. Καλοί μου άνθρωποι, έστω ότι εγκαταστάθηκαν οι ψηφιακοί μετρητές, θα θέλει ο κόσμος να τζογάρει κάθε ώρα με την τιμή του ρεύματος;

Για να σας εκπλήξω, θα σας πω ότι αυτή είναι η επιλογή που ανεπίσημα φαίνεται να κάνουν τα περισσότερα στελέχη των εταιρειών του χώρου, θεωρώντας πως οι τιμές δεν θα είναι πολύ υψηλές το 2024. Το σκεπτικό τους είναι το εξής:

– “Οι τιμές αναμένεται να πέσουν ως τον Αύγουστου, σταδιακά κάθε μήνα”
– “Μέχρι τότε συμφέρει το κίτρινο”
– “Μετά συμφέρει να περάσει κάποιος στο μπλε τιμολόγιο, ξεκινώντας από τη χαμηλότερη δυνατή τιμή”
– “Όλα αυτά, πάντως υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνει κάτι και δεν θα εκτοξευθούν οι τιμές”.

Για μένα στη ζωή όλα είναι διαχείριση ρίσκου και προσωπικά δεν θέλω να πάρω το ρίσκο του απρόβλεπτου στην αγορά ρεύματος. Αν νιώθετε ότι έχετε “στομάχι”, μπορείτε να ρισκάρετε, όπως θα σας προτρέψουν πάρα πολλοί, δείχνοντάς σας τη χαμηλότερη τιμή αφετηρίας.

ΥΓ. Το κίτρινο πρόγραμμα φαίνεται να προκρίνουν off the record και αρκετές εταιρείες, μέσω “συνεργατών τους”.