Αναπτύχθηκε ως ένα πρωτοποριακό ενέσιμο σκεύασμα για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, αλλά απέκτησε γρήγορα φήμη ως το φάρμακο που παίρνουν οι σελέμπριτις για να αδυνατίσουν. Στην Ελλάδα γιατροί και φαρμακοποιοί παραδέχονται, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», πως δέχονται συνεχώς αιτήματα για τη χορήγηση του Ozempic. Οχι όμως από τους ασθενείς για τους οποίους προορίζεται, αλλά από άτομα που απλώς θέλουν να χάσουν βάρος, έστω και μερικά κιλά, εύκολα και σχετικά γρήγορα, με τα αιτήματα μάλιστα να πληθαίνουν τους εαρινούς και θερινούς μήνες.
Το σκεύασμα που περιέχει τη σεμαγλουτίδη και κυκλοφορεί στη χώρα μας (εμπορική ονομασία Ozempic) είναι ένα από τα νεότερα ενέσιμα και αποκλειστικά συνταγογραφούμενα φάρμακα που έχουν στη φαρέτρα τους οι επιστήμονες για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Δεν πρόκειται δηλαδή για φάρμακο που έχει εγκεκριμένη ένδειξη για την παχυσαρκία και συνεπώς για την απώλεια βάρους, όπως επισημαίνει και η εταιρεία Novo Nordisc Ελλάς η οποία το ανέπτυξε και το διαθέτει.
Τα στοιχεία, πάντως, που αφορούν τις εγχώριες πωλήσεις του Ozempic είναι αποκαλυπτικά: το 2021 διατέθηκαν περίπου 49.000 σκευάσματα (το φάρμακο κυκλοφόρησε πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2021), το 2022 ο αριθμός επταπλασιάστηκε φτάνοντας στις 362.000. Tην ίδια περίπου πορεία ακολούθησαν και τα έσοδα της εταιρείας: από 4,9 εκατ. ευρώ το 2021, εκτινάχθηκαν σε 34,1 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η ευρεία κυκλοφορία του φαρμάκου αποτυπώνεται και στα φετινά στοιχεία των πωλήσεών του: το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου το 2022 είχαν διατεθεί περίπου 31.700 ενέσιμα σκευάσματα και το φετινό δίμηνο ο αριθμός τους υπερδιπλασιάστηκε, φτάνοντας τις 69.400.
Γιατροί εκτιμούν πως η θεαματική αύξηση των φαρμάκων που διατέθηκαν πέρυσι σε σύγκριση με το 2021 στην Ελλάδα αποδίδεται και στη χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση πρακτική του διπλασιασμού της δοσολογίας της σεμαγλουτίδης ώστε να προσεγγίσει την περιεκτικότητά της στο Wegovy που δεν κυκλοφορεί ακόμη στη χώρα μας.
Το Ozempic διατίθεται στην Ελλάδα σε περιεκτικότητα 0,25mg, 0,5mg ή 1mg σεμαγλουτίδης, ωστόσο για την -μη εγκεκριμένη- απώλεια βάρους διπλασιάζεται σταδιακά κάθε φορά η χορηγούμενη δόση για να «μιμηθεί» το Wegovy.
Μάλιστα, η αυξανόμενη ζήτηση του Ozempic -από ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη αλλά και από υγιή άτομα για την απώλεια βάρους- οδήγησε τον περασμένο Δεκέμβριο τις αρμόδιες αρχές, υπουργείο Υγείας και Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, σε λήψη μέτρων για την προστασία των ασθενών. Συγκεκριμένα, απαγορεύτηκε η διακίνηση του φαρμάκου εκτός Ελλάδας, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (παράλληλη εξαγωγή), ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών με διαβήτη τύπου 2.
Η δράση του φαρμάκου
«Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα φάρμακο για τον σακχαρώδη διαβήτη συσχετίζεται και με απώλεια βάρους, έχει γίνει και με άλλες δραστικές ουσίες. Αυτό που επαναλαμβάνεται δυστυχώς είναι ότι ένα καινοτόμο φάρμακο δεν λαμβάνεται από αυτούς που πρέπει να το λάβουν για τη συγκεκριμένη νόσο, διαβήτη τύπου 2. Χάνεται ο στόχος, η αξία της θεραπείας, με ευθύνη μεγάλη της πολιτείας, εφόσον γιατροί και φαρμακοποιοί διαθέτουν παράτυπα τις ενέσεις σεμαγλουτίδης και δεν ελέγχονται», λέει ο διαβητολόγος, διευθυντής της Διαβητολογικής Κλινικής του «Υγεία», Χρήστος Ζούπας. Ο ίδιος ανατρέχει στο πιο πρόσφατο περιστατικό με πρόσωπο από τον κοινωνικό του περίγυρο, που ζητούσε να μάθει αν μπορεί να πάρει το φάρμακο και χωρίς ιατρική συνταγή, καθώς «μια φίλη φαρμακοποιός έχασε 10 κιλά με τις ενέσεις και το συστήνει εγγυημένα».
Σύμφωνα με τον ειδικό, «στους παχύσαρκους διαβητικούς η συγκεκριμένη θεραπεία έχει πολύ καλά αποτελέσματα, οδηγώντας σε διάστημα 52 εβδομάδων σε απώλεια περίπου 10% του βάρους τους. Σε κάθε άλλη περίπτωση, πρόκειται για χρήση του φαρμάκου μη εγκεκριμένη και δυνητικά επικίνδυνη. Δεν έχει δοκιμαστεί το φάρμακο σε άτομα που δεν πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, ούτε σε άτομα που δεν είναι υπέρβαρα και παχύσαρκα. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες, δε, που είναι κυρίως γαστρεντερικές διαταραχές, όπως τάση προς έμετο, δυσπεψία, μετεωρισμός, δυσφορία, προφανώς επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του λήπτη του φαρμάκου», εξηγεί ο κ. Ζούπας.